Procedura operațională privind combaterea dăunătorilor - DEZINFECȚIA

Dezinfecția este procesul prin care sunt distruse cele mai multe, sau toate microorganismele patogene (în proporție de 99,99%), cu excepția sporilor bacterieni, de pe obiectele din mediul inert. Dezinfecția se aplică în cazurile în care curățenia nu elimină riscurile de răspândire a infecției, iar sterilizarea nu este necesară. În orice activitate de dezinfecție, trebuie să se aplice măsurile de protecție a muncii pentru a preveni accidentele și intoxicațiile.

Dezinfectia prin mijloace chimice

În unități, dezinfecția se realizează, în principal, prin utilizarea unor substanțe dezinfectante chimice. Substanțele pentru dezinfectare acționează împotriva bacteriilor, microbacterium, fungi, viruși poliovirus, HBV/HIV/HCV, spori. Etichetarea acestor produse trebuie să fie în conformitate cu legislația în vigoare și să conțină în mod obligatoriu concentrațiile de utilizare și timpii de acțiune aferenți.

Dezinfectia de nivel scăzut

Dezinfectia de nivel scăzut poate distruge cele mai multe bacterii în forma vegetativă, unele virusuri, unii fungi, dar NU distruge microorganisme rezistente, cum sunt Mycobacterium tuberculosis, sau sporii bacterieni. Timpul de contact necesar al substanței chimice cu substratul tratat este de sub 10 minute. Substanțele chimice care realizează dezinfecția de nivel scăzut sunt:

– Dezinfectante care conțin fenoli, iodofori, substanțe cuaternare de amoniu și agenți de spumare;
– Alcooli (70°C, 90°C);
– Hipoclorit de sodiu (5,25%).

Se poate efectua cu produse etichetate de producător și avizate/autorizate de Ministerul Sănătății și Familiei ca dezinfectante (care conțin și alte clase de substanțe chimice sau combinații ale acestora) la concentrația de utilizare la care se realizează distrugerea celor mai multe bacterii în forma vegetativă, a unor virusuri, a unor fungi, dar NU distrugerea microorganismelor rezistente, cum sunt Mycobacterium tuberculosis sau sporii bacterieni.

Dezinfectia aerului și a suprafețelor

Dezinfectia aerului și a suprafețelor se poate efectua prin metode de aplicare:

Nebulizare
În cazul în care dezinfecția se realizează prin nebulizare, executantul are obligația ca, după timpul necesar de acționare a substanței, să aerisească toate încăperile care au fost supuse tratamentului.

Pulverizare
Dezinfectarea se poate efectua și prin pulverizare, aplicând substanțele direct pe suprafețele dezinfectate.

Implementarea acțiunilor corective-preventive

Beneficiarul, împreună cu echipele firmelor specializate, implementează acțiunile corective-preventive stabilite pentru a asigura eficiența procesului de dezinfecție și protejarea sănătății persoanelor aflate în spațiile tratate.