Procedura operațională privind combaterea dăunătorilor - DEZINSECȚIA

Combaterea insectelor dăunătoare
Insectele precum muștele, țânțarii, ploșnițele, puricii, gândacii și alte insecte zburătoare sau târâtoare sunt purtători și transmițători de bacterii, ouă de paraziți, viruși și spori de mucegai, având un impact negativ asupra sănătății prin transmiterea unor boli precum: febra tifoidă, hepatita virală A, dizenterie, toxiinfecții alimentare etc.

Pericolele cauzate de insecte
Muștele sunt un pericol semnificativ, transportând agenți patogeni precum Salmonella, bacilul dizenteriei și vibrionul holeric, în intestin, salivă și pe suprafața corpului. Prezența perișorilor pe corpul și picioarele lor facilitează transportul unor cantități mari de microbi și paraziți. Muștele se înmulțesc rapid, parcurgând etapele de ou, larvă și adult în câteva zile. Acestea depun ouă pe deșeuri organice, gunoaie, cadavre și alimente, motiv pentru care sunt foarte periculoase.

Gândacii
Blatella germanica (gândacul roșu de bucătărie) este omnivor și preferă zonele calde și întunecate. Se poate deplasa și pe lumină și urcă pe suprafețe verticale. Blatella orientalis (gândacul negru de bucătărie) preferă umiditatea și întunericul și se găsește în zone umede, pivnițe, pe lângă conductele de apă și canalizare.

Înmulțirea rapidă a gândacilor este favorizată de temperaturi ridicate, umiditate și prezența hranei. Furnicile, care trăiesc în cuiburi și furnicare, transmit agenți patogeni de pe suprafața corpului lor.

Efectele insectelor dăunătoare
Insectele dăunătoare provoacă:

Deprecierea produselor, în special a cerealelor și făinurilor, ceea ce duce la pagube materiale. Efecte patogene prin substanțele alergice și toxice pe care insectele le lasă în alimente (gărgărițe, gândaci, plosnițe, acarieni, paraziți).

Etapele combaterea insectelor
Combaterea insectelor implică următoarele etape:
– Inventarierea locurilor infestate;
– Stabilirea tipurilor de insecte cu care s-a produs infestarea;
– Identificarea formei vegetative (larve, nimfe, adulți);
– Efectuarea tratamentului.

În toate etapele de dezvoltare, insectele constituie surse de contaminare pentru produsele alimentare și pentru spațiile tratate din unitate.

Metode de dezinsecție
Dezinsecția spațiilor se poate realiza prin următoarele metode:
– Pulverizarea cu insecticide;
– Gazarea cu gaze sau substanțe volatile toxice.

Dezinsecția trebuie realizată doar de personal autorizat, utilizând substanțe de dezinsecție autorizate de Ministerul Sănătății.

Măsuri de siguranță
Înainte de efectuarea operației de dezinsecție, produsele alimentare trebuie evacuate, iar dacă acest lucru nu este posibil, ele vor fi protejate prin acoperire.

Tipuri de dezinsecție

Dezinsecție generală
Se efectuează prin aplicarea insecticidului la îmbinarea pardosea-perete, în jurul ferestrelor, ușilor, țevilor de apă și canalizare, spatele obiectelor sanitare, frigiderelor și cuptoarelor. Locurile cu un grad mare de murdărie se dezinsectează prin pulverizarea insecticidului pe întreaga suprafață. Operația trebuie repetată la 7 zile pentru a distruge și larvele care au apărut între timp.

Dezinsecție locală
Se efectuează prin aplicarea gelului sau a insecticidului în locurile infestate sau prin pulverizare locală.

Dezinsecție parțială
Se aplică pentru zonele care nu necesită o dezinsecție generală completă, dar care sunt totuși infestate.

Efectuarea dezinsecției
Dezinsecția generală se efectuează doar cu personal autorizat și cu insecticide avizate pentru utilizare în industria alimentară. La finalizarea lucrărilor de dezinsecție, beneficiarul are obligația de a aerisi spațiile tratate și de a spăla toate suprafețele care nu au fost protejate prin acoperire, conform procesului verbal de instruire.